Десерт
Десерт
Десе́рт (фр. Dessert від desservir «розчищати стіл») — страва, що подають після обіду, тобто основних страв (взагалі наприкінці трапези).
Зі старовинного французького «десерт» (від дієслова desservir) перекладається як "прибирати зі столу", і сьогодні незмінно асоціюється з чимось солоденьким і смачненьким. Адже спочатку французи так називали все, що подавалося після основного блюда. Сир, фрукти, горіхи, ягоди, соки - такими були перші невигадливі десерти. Вперше цей термін стали вживати ще в XVI столітті, проте, широке поширення він отримав в XIX столітті, коли звичай закінчувати трапезу десертом став повсюдним.
Справа в тому, що до XIX століття цукор був рідкісним і дорогим задоволенням, і природно, що страви, до складу яких він входив, були прерогативою багатих людей. На Русі тростинний цукор з'явився у складі інших заморських товарів в XIII столітті. Основним кондитерським виробом Стародавньої Русі був медовий пряник. Свого часу пряник настільки увійшов у побут, що став не тільки ласощами, а й обов'язковим учасником обрядів і ритуалів. Пряники дарували за різними урочистих випадках на знак поваги і любові. При цьому ступінь поваги і любові достатньо часто ототожнювали з розміром пряника. Інші пряники-подарунки були настільки великі, що для їх доставки потрібно двоє саней. Якщо височіли інші подарунки, то їх клали на пряник. Звідси і виникла вираз "класти на пряник", що означає "робити подарунки. На весілля пекли особливий пряник, який різали на шматки і роздавали гостям в кінці весільного бенкету. Це означало, що гостям пора розходитися по домівках, чому такий пряник прозвали" розгінним ".

Коментарі
Дописати коментар