ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ДЕЯКИХ ФРАНЦУЗЬКИХ ДЕСЕРТІВ.....

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ДЕЯКИХ ФРАНЦУЗЬКИХ ДЕСЕРТІВ.....

Макарон

Про походження солодощів йдуть суперечки, Larousse Gastronomique згадує його в 791 році, інші джерела посилаються на те, що ласощі привезли італійські кухарі, приїхавши з Катериною Медічі після укладення шлюбу з Генріхом II.
В 1830-ті макарони подавали з лікером, джемом і спеціями, а в сучасному вигляді вони з'явилися в кондитерській фр.Ladurée. В цілому, рецепт різниться у різних містах Франції. Наприклад в Ам'єні з XVI століття використовуються фрукти, мигдаль і мед, а в лотаринзькому місті Нансі, за легендою, дві черниці, сестри Маргарита і Марі-Елізабет, придумали макарони, щоб перехитрити строгі монастирські дієтичні правила (за що були прозвані «сестрами Макаронів»).

Arc-en-ciel comestible.jpg

Мадлен (печиво)

Найбільш поширена версія походження цього печива пов'язана з ім'ям титулярного короля Польщі і останнього герцога Лотарингії в 1737—1766 рр. — Станіслава Лещинського (1677-1766). В 1755 році Лещинський давав урочистий обід у своєму замку в Коммерси (Лотарингія), однак перед прийомом йому повідомили, що між інтендантом і кухарем сталася сварка, в результаті якої кухар звільнився і пішов, не приготувавши десерту. Служниця Мадлен Польмье (Madeleine Paulmier) запропонувала приготувати тістечка за рецептом своєї бабусі. Тістечко виявилося надзвичайно смачним, і нову страву назвали на честь служниці.
Своєю всесвітньою популярністю «мадленки» зобов'язані роману Марселя Пруста «На Сваннову сторону» (першим у циклі з семи романів «У пошуках утраченого часу»). В одній з найвідоміших сцен світової літератури головний герой занурює печиво до чаю — і на сотні сторінок переноситься в дитинство, з яким у нього навічно асоціюється смак цього печива. Андре Моруа пов'язує це з дитячими автобіографічними спогадами самого письменника. У французькій мові вираз «мадленка Пруста» перетворився на метафору, що означає «смак дитинства».
Image result for печиво медлен

Еклер (тістечко)

Створення еклера приписується французькому кулінару Марі-Антуану Карему.
Протягом XIX ст. еклер отримав поширення у Європі та Північній Америці.
Однією з перших згадок про еклер у англомовній літературі є рецепт тістечка, вміщений у кухарській книзі «Boston Cooking School Cook Book» 1884 року.
В Російській імперії, в тому числі і в Україні еклери стали популярними завдяки моді на все французьке і загалом західно-європейське наприкінці XIX — на поч. ХХ ст.
Image result for еклер

Круасан

Попри надзвичайну популярність у французів і франкомовну назву, згідно з однією з історичних версій, круасани вперше виготовили віденські пекарі у 1689 році, хоча хліб у формі півмісяця був популярний і раніше, наприклад, за Середньовіччя на Сході (існують навіть версії, що такий хлібець у формі півмісяця-символу іслама винайдено саме мусульманами).
У французькій кухні і навіть культурі в цілому круасан є своєрідним національним символом. У Франції традиційним є вживання круасанів на сніданок разом з філіжанкою кави або какао. Крім того, круасани зазвичай входять до сніданкових меню більшості готелів світу (т.зв. європейський континентальний сніданок), розрахованих на приймання відвідувачів з Європи.
Image result for круасан

Птіфур

Птіфур з'явилися у Франції в 18 столітті в розпал французької революції. У той час існували великі цегляні печі, в яких можна було засмажити цілого бика або свиню. Розпалювати такі печі було дуже дорого (вони працювали на вугіллі, а не на дровах) і було потрібно багато часу для їх розігрівання. У них не можна було регулювати температуру, а холоднішали вони дуже довго. Щоб раціонально використовувати тепло, у печах стали готувати торти не звичайними розмірами, а маленькими, які дозволяли швидко дійти до готовності виробу і не вимагали повторного розпалювання печі. Спочатку терміном «птіфур» називався саме такий спосіб приготування невеликих бісквітів.
Карамель, драже, праліне та марципани в епоху Відродження і в правління Людовика XIV готували в вок (глибока сковорода). Але вже скоро настав час інших міні-солодощів, приготування яких вимагало від кондитерів віртуозного володіння мистецтвом декору. Вважалося модним прикрашати стіл або фуршет різними їстівними дрібничками, які також називали colifichet. Коліфіче — це особливий вид птіфурів, прісний або сухий. Спочатку цим словом називали пташиний корм. Поль Коквелен в 1897 р. створив до 30 видів птіфурів, кожну з яких назвав християнським жіночим ім'ям.
Image result for птіфур

Тарт Татен

Дослідження показують, що тарт Татен вперше приготований, причому випадково, в готелі Татен у Ламотт-Беврон, Франція, приблизно в 100 милях (160 км) на південь від Парижа, у 1880 році.Готелем управляли дві сестри, Стефані і Кароліна Татен. Існують суперечливі історії про походження тарта, але найбільш поширеною версією є така: одного дня Стефані Татен через приготування великої кількості страв, була дуже втомлена. Вона почала робити традиційний яблучний пиріг, але залишила яблука в маслі і цукрові занадто довго. Коли жінка почула горілий запах, то намагалася врятувати десерт, вона поклала тісто зверху на яблука і поставила сковорідку в духовку. Після того як пиріг спікся вона знову перевернула його фруктами догори і невдовзі була дуже здивована, наскільки гості готелю високо оцінили десерт. В альтернативній версії походження Тарта, Стефані спекла карамелізований яблучний пиріг, перевернувши його помилково.
Тарт став фірмовою стравою Готелю Татен.
Image result for тартатен

Шарлотка

Щодо історії виникнення пирога існує декілька версій. За однією з них етимологія назви шарлотки пов'язана з ім'ям королеви Шарлотти Мекленбург-Штрелицької, дружини англійського короля Георга III. Згідно з іншою теорією, доволі правдоподібною, назва десерту походить зі староанглійського charlyt, що в перекладі означає «страва зі збитих яєць, цукру і молока».
В Україні цей десерт, що походить із Франції, став популярним, імовірно, через Польщу або Австро-Угорщину, в сучасних країнах, розташованих на її історичних землях, він популярний дотепер.
Related image

Коментарі

Популярні публікації